"Muncește ca un rob, ordonă ca un rege și creează ca un Dumnezeu" - Constantin Brâncuși

  • POST_BY Mihai Poenaru

Cine ești tu? Cine ești tu în fața ta și cine ești tu în fața celorlalți?

Toți trecem prin momente în care avem o stima de sine scazută, fie pentru ca avem perioade mai proaste și ne auto-sabotăm, fie pentru ca nu ne cunoaștem potențialul și îi lăsăm pe ceilalți să ne saboteze.

Toate deciziile pe care le luăm, pot lucra atăt în favoarea noastră, căt și împotriva noastră și aici intervine asumarea. Îți asumi acțiunile pe care le faci, deciziile pe care le iei? Dacă ți le asumi înseamnă că știi ce faci și poți schimba în mod conștient o situație neplăcută sau continui fără să te plăngi.

De exemplu, ești foarte stresat ca stai sau muncești prea mult la serviciu. Dacă nu îți asumi că acest lucru, ține de tine și te deranjează foarte tare, vei începe să te plăngi că ai un șef rău, exploatator (ceea ce e posibil sa fie adevărat, dar asta ține de el, nu de tine, iar el exploatează slăbiciunea ta, nu pe a lui), că ai colegi enervanți (la fel, aceste lucruri țin de ei, nu de tine), sau o munca nesuferită (acest lucru ține de fișa postului).

Însă, dacă îți asumi că nu îți convine ceea ce faci la serviciu (ore peste program, sarcini abundente etc.) vei hotărî pentru tine: renegociezi termenii contractului, îți dai demisia, sau continui în același mod pentru că ai și avantaje – ești bine plătit, îți place foarte mult domeniul chiar dacă e obositor, etc.

Cei din jurul nostru, conștient sau inconștient, vor exploata slăbiciunile noastre și punctele noastre slabe. Sau mai direct pot face mișto de noi. Depinde de cele mai multe ori de căt de bine te cunoști dacă aceste răutăți te afectează sau nu.

De exemplu, ești un bărbat care are niște trăsături ale feței mai efeminate și, pentru a ascunde asta, te hotărăști să îți lași barbă pentru a da chipului trăsături mai masculine, mai sobre. Dacă faci acest lucru asumat, glumele pe această temă nu te vor afecta – tu știi de ce ți-ai lăsat barbă și știi că acest lucru este bun pentru tine și pentru stima ta de sine.

Ca exemplu pentru femei – ai sănii prea mici și porți numai sutiene cu push-up. Atăta timp căt tu îți asumi acest lucru, răutațile celorlalți nu te pot afecta.

Să fii asumat înseamnă cumva să nu dai vina pe alții pentru lucrurile pe care le faci, pentru deciziile pe care le iei tu. Asumă-ți comportamentul tău și asumă-ți comportamentul copilului tău (pentru că el este produsul tău și al educației tale) și învață-l pe copilul tău să-și asume la răndul lui faptele sale.

- Romeo Popescu 2020.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…