"Muncește ca un rob, ordonă ca un rege și creează ca un Dumnezeu" - Constantin Brâncuși

  • POST_BY Mihai Poenaru

Cele 7 legi principale care guvernează viața în Univers

Hermetismul reprezintă un ansamblu de doctrine expus în cele 17 tratate din Corpus Hermeticum, apărute în secolele II-III la Alexandria, în Egiptul Antic. În hermetism, alchimia astrologia, filozofia, magia și teologia formează o doctrină a măntuirii, o revelație oferită celui ce caută unirea cu divinitatea. Hermetismul i-a influențat, în diferite moduri, atât pe Părinții Bisericii cât și pe filozofii Renașterii. Denumirea de hermetism vine de la numele lui Hermes  Trismegistul (Hermes Trismegistos), unul din Marii Înțelepți Inițiați din trecutul istoric.

Hermetismul, ca filozofie, se bazează pe șapte legi universale, denumite și Principiile Adevărului:

Există șapte legi universale sau principii care guvernează tot ceea ce se petrece în Univers. Universul există intr-o perfectă armonie cu urmatoarele șapte legi pe care le vom prezenta mai jos.

Învataturile mistice, esoterice și vechile secrete ale civilizațiilor egiptene și grecești, precum și cele indiene, care datează de peste 5000 de ani, toate atestă existența acestor șapte legi fundamentale, ce nu pot fi ocolite de nimeni. De îndată ce vom înțelege aceste legi și ne vom alinia interior cu aceste legi fundamentale, vom trăi experiența schimbărilor în fiecare domeniu al vieții noastre, dincolo de ceea ce am putut vreodată să ne imaginăm.

Universul este înțeles mai mult ca o minte, ca un cămp cuantic, ca un cămp de potențial care se conduce după legi clare. Aceste legi se aplică în toate domeniile vieții. Ele nu judecă, nu i-au partea nimănui, nu spun ce să faci, nu fac alegeri în numele nostrum, ci doar răspund la alegerile, deciziile noastre, la intențiile noastre, găndurile și acțiunile noastre. Reprezintă un vehicul care ne ajută să ajungem unde ne dorim ți sunt folosite astfel încăt să mișcăm energia/energiile și să creăm realitatea dorită. Toate suferințele pe care nu ni le explicăm, sunt rezultatul încălcării acestor legi. Cei ce le cunosc și le înțeleg învață să joace “jocul vieții”.

Primele trei dintre cele șapte legi sunt Legile fixe, eterne, ceea ce înseamnă că sunt absolute și nu pot fi modificate sau depășite. Acestea au existat dintotdeauna și vor exista întotdeauna. Celelalte patru legi sunt legi tranzitorii, maleabile, ceea ce înseamnă că acestea pot fi folosite într-un mod mai eficient pentru a-ți crea realitatea ideală. Scopul fiecaruia dintre noi este acela de a stăpăni fiecare dintre cele șapte Legi Universale, ca mai apoi să ajungem la nivelul la care vom putea transcede cele patru legi tranzitorii.

  1. Legea Mentalismului (fixă)

Prima dintre cele șapte Legi Universale ne spune că “Totul este în mintea noastră – Universul este mental”.

Tot ceea ce vedem și experimentăm în lumea noastră fizică își are originea în domeniul invizibil, mental. Aceasta este legea care ne spune că există o singură Conștiință Universală și o singură Minte Universală, originea manifestului. Toată energia și toată materia, la toate nivelurile, este creată și este subordonată Minții Universale. Mintea ta face parte din Mintea Universală. Realitatea ta este o manifestare a minții tale. Aceasta este adevarata putere a minții tale. Universul a fost înțeles ca o creație a minții lui Dumnezeu, nu ca un mecanism așa cum am învățat din fizica Newtoniană.

Cănd stăpănim această lege, înțelegem rolul intenției și a atenției noastre, înțelegem puterea de creator pe care o avem, devenim observatori deliberați ai propriei noastre vieți. Devenim observatori și privim dintr-o zonă neutră, neatașați.

  1. Legea Corespondenței (fixă)

A doua Lege Universală ne spune: “Precum jos, asa și sus. Precum sus, asa si jos. Ceea ce este jos este și sus și ceea ce este sus, este ca și cum ar fi jos”.

Acest citat implică faptul că există o “armonie, un acord și o corespondență între cele două”, între tărămurile fizice, mentale si spirituale. Nu există nicio separare, deoarece totul în Univers, inclusiv tu, cel care citești aceste rănduri, provii din aceași sursă, la fel ca tot ceea ce există. Totul este unul singur. Pe pereții Templului lui Apollo din Delphi, Grecia, există o scriere antică ce face referire la această lege a corespondenței: “Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște toate tainele Zeilor și ale Universului”.

Această lege ne ajută foarte mult atunci cănd înțelegem că ceea ce este în interiorul nostru, se reflectă sau se proiectează în exterior. Realitatea pe care o vedem este doar percepția noastră (individuală). Nu toți vedem la fel, nu toți avem aceleași experiențe și trăiri, chiar dacă ne aflăm în același loc. De exemplu punctele de presopunctură de pe măini, tălpi, lobul urechii, corespund unor organe interne.

  1. Legea Vibratiei (fixă)

Cea de a treia dintre cele șapte Legi Universale este cea care ne atrage atenția că, în Univers, “Nimic nu este static, totul se miscă, totul vibrează”.

Aceasta este legea care ne spune că “Întregul Univers este o vibratie”. Știința a confirmat de curănd această lege. Noi, oamenii, inclusiv dumneavoastră, suntem energie pură care vibrează la frecvențe diferite. Cu căt este mai intensă vibrația, cu atăt este mai înaltă poziția pe scara evoluției. Fiecare gănd, cuvănt, dorință, emoție are propria sa frecvență vibrațională, unică. Dacă ne dorim să atragem către noi noi oameni, circumstanțe sau experiențe benefice nouă, nu este un lucru prea înțelept să rămănem la un nivel de vibrație mica, plin de prejudecăți, frici. Cel ce înțelege legea vibrației, a căștigat sceptrul puterii, spuneau vechii ocultiști. Nicolas Tesla: “Dacă vrei să afli secretul universului, găndește în termeni de energie, frecvență și vibrație”.

Axioma “energiile asemanatoare se atrag”, cea pe care se bazează Legea Atracției, are ca fundație de bază această lege. Tot ceea ce experimentăm cu ajutorul celor cinci simțuri este transmis prin vibrații. Același lucru este valabil și în planul mental. Găndurile tale sunt vibrații, emoțiile tale sunt vibrații, iar ceea ce este și mai interesant este ca poți să înveți să-ți controlezi aceste vibrații cu ajutorul voinței tale. Aceasta este adevarata putere a găndirii tale.

  1. Legea Polarității (tranzitorie/maleabilă)

Potrivit celei de a patra legi “Totul este dual, totul are polaritățile sale, fiecare lucru are perechea sa de  contrarii; Contrariile sunt identice în natură, dar diferite în grad. Totul este dublu. Totul are doi poli”.

De asemenea, aceasta este prima dintre cele sapte legi tranzitorii sau transcedentale. Lucrurile, ce par în aparență a fi opuse, în realitate sunt de fapt două extreme ale aceluiași lucru. De exemplu, căldura și frigul par a fi opuse la prima vedere, dar în realitate sunt grade diferite ale aceluiași fenomen. Același lucru este valabil și pentru dragoste și ură, război și pace, pozitiv și negativ, bine și rău, da și nu, lumină și întuneric. Puteți să vă transformați propriile gănduri de la ură la dragoste, de la frică la curaj prin ridicarea conștientă a vibrațiilor voastre. În anticele învături Hermetice această lege este denumită Arta Polarizării.

Transcendența acestei legi: Acest principiu al dualității poate să pară foarte real în viața dumneavoastră, dar acesta funcționează doar în planul fizic și psihic, nu și în cel spiritual, unde totul este unul și același. În Bhagavad–Gita se spune că “Dumnezeu este deasupra polarităților”. Simțindu-ne sufletul din spatele fiecari situații, fiecarui gănd, chiar și în situațiile care par a decurge într-un mod negativ, ne putem ridica deasupra acestei legi. Totul are două extreme asemănătorul și neasemănătorul au aceeași semnificație. Extremele se ating. Adevărurile nu sunt decăt semiadevăruri și toate paradoxurile pot fi conciliate. Fiecare lucru este în mod paradoxal două lucruri. Dacă spui de exemplu că îți dorești iubire, vibrația ta este pe o scală între polurile: îmi lipsește iubirea total, sunt nevrednic să o primesc de la altcineva, pănă la polul opus al scalei: totul este iubire, sunt deja iubit și mă iubesc și pe mine. A înțelege această lege ne permite modificarea propriei polarități. Găndurile care nu servesc unui scop înalt pentru noi, pot fi în mod conștient îndepărtate, dacă ne orientăm atenția către opusul lor.

  1. Legea Ritmicitatii (tranzitorie/maleabilă)

A cincea dintre cele șapte Legi Universale ne spune ca “Totul curge, în exterior și în interior; Totul are mareele sale, toate lucrurile se ridică și cad; Mișcarea pendulului se află în toate aspectele Universului; Măsura mișcării din dreapta este aceași cu cea din stănga; Totul are un ritm propriu.” Aceasta este cea de a doua lege mutabilă a Universului. Această lege susține ideea potrivit căreia legea pendului guvernează toate aspectele Universului. Acest principiu poate fi observat privind valurile oceanului, în căderea si dezvoltarea celor mai mari imperii, în ciclurile de afaceri, în succesele și eșecurile personale. În conformitate cu această lege, atunci cănd ceva ajunge la apogeu, atunci, reversul se face simțit, pănă în momentul în care mișcarea totală a acestuia a fost complet inversată, moment în care procesul se repetă din nou. Legea ne spune că totul are mareele sale, toate lucrurile se ridică și cad.

Transcendența acestei legi: Pentru a ne ridica deasupra acestui principiu, al pendulului, trebuie să devenim conștienți de începutul subtil al mișcărilor în oricare dintre eforturile noastre, fie că dorim sa ne îmbunătățim situația financiară sau starea de sănătate. Cănd simțiți că puterea acestei legi vă trage înapoi, nu deveniți descurajat sau temător în fața acestei situații. În timp, perseverența ta va fi recompensată iar mișcările negative își vor pierde din putere. Orice lucru are durata sa. Totul evoluează apoi degenerează, ritmul este constant. Orice energie vibrează și se mișcă în propriul ritm. Aceste ritmuri dau naștere la anotimpuri, tipuri, tipare, etape de dezvoltare. Această lege ne ajută să înțelegem că există un timp pentru toate, că nu este nevoie să împingem lucrurile pentru a se întămpla atunci cănd vrem noi, totul are un ciclu propriu de dezvoltare, totul este perfect așa cum este acum. Orice mic lucru care ni s-a întămplat în viață, ne pregătește pentru ceea ce va urma. La fel, în viață avem o traiectorie ascendentă, apoi una descendentă, sunt perioade, valuri, flux-reflux. Este important de știut că este ceva normal și că avem puterea de a trece cu bine peste perioadele de cădere. Nu putem anula legea ritmului, nici să-I oprim cursul, dar putem învăța să-I evităm efectele rele asupra noastră folosind legea neutralității.

  1. Legea Cauză – Efect (tranzitorie/maleabilă)

A șasea lege dintre cele șapte este Legea Cauza – Efect, care spune că “Fiecare cauză are efect, orice efect are o cauză”.

În conformitate cu această lege, orice efect pe care-l puteți observa în lumea interioară sau exterioară are o cauză foarte specifică, care își are originea în lumea exterioară sau în cea interioară. Fiecare dintre găndurile, cuvintele sau acțiunile noastre stabilește un efect specific, care se va materializa in timp. Pentru a deveni cărmuitorii destinului nostru, trebuie să învațăm să ne stăpănim mintea. Intențiile tale se materializeaza imediat: Aceasta lege își gaseste aplicarea în toate cele trei planuri: spiritual, mental și fizic. Diferența este aceea că, în plan spiritual cauza și efectul se petrec instantaneu, astfel încat acestea par inseparabile. În timp ce, în cazul celorlalte două planuri, iluzia timpului și a spațiului crează un decalaj între cauză și efect. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalității, însă nimic nu scapă legii. Niciodată nimic nu se întămplă accidental, neprevăzut. Hazardul nu există, deoarece există planuri diferite de cauză și efect. Planul superior îl domină pe cel inferior. Legea atracției este desprinsă din acest principiu hermetic fundamental. Tot din acest principiu s-a desprins și legea Karmei.

Stăpănind această lege reușim să ne ridicăm deasupra planului cauzalității. Numai suntem efect, numai reacționăm doar la mediu, oameni, circumstanțe, nu ne mai simțim victime ci devenim noi cauza. Acest lucru neînsemnănd că devenim autoritari, despotici, manipulatori. Prin a deveni cauză se înțelege faptul că ne determinăm conștient realitatea, că suntem creatorul vieții noastre, că nu mai suntem pioni în jocul celor puternici.

  1. Legea Genului (tranzitorie/maleabilă)

A șaptea lege spune că “Genul se află în tot ceea ce este, orice lucru funcționează fie după principii masculine, fie după principii feminine.” Această lege mutabilă este evidenta în cazul oamenilor și nu numai. Poate fi observată și în cazul plantelor, mineralelor, electronilor și polilor magnetici, pentru a enumera doar căteva. Totul și toate, lumea conține atăt elemente feminine căt și elemente masculine.

Printre expresiile exterioare ale calității feminine sunt dragostea, răbdarea, intuiția și blăndețea în timp ce calitățile masculie sunt energia, încrederea în sine, logica și intelectul. În fiecare femeie se afla calitățile latente ale unui bărbat (aprox. 20%) și în fiecare bărbat se afla calitățile latente ale unei femei (aprox. 20%). Atunci cănd vei înțelege această lege, vei înțelege ce înseamnă cu adevărat să fii complet. Fiecare lucru are un aspect masculin și unul feminin. Este nevoie să învățăm să le echilibrăm. Oamenii au calitatea de a creea, au abilitatea de a creea un gănd nou, îl infuzăm cu energie, facem acțiunile necesare și astfel îl aducem în manifestare. Știind toate acestea, devenim mult mai responsabili, pentru că înțelegem că noi suntem răspunzători pentru toate creațiile noastre. Cănd venim dintr-un spațiu plin de negativitate, disperare, îngrijorare, creăm inconștient, nu deliberat, iar creațiile noastre sunt pe măsura găndurilor noastre. Folosim aceleași legi ale creației însă greșit.

Legea Atracției ca parte a ecuației: Veți observa că Legea Atracției nu face parte din cele șapte Legi Universale în mod specific. Cu toate acestea, acest fapt nu-i diminuează din importanța sa, ci mai degrabă evidentiază că Legea Atracției este fundația de baza a celor șapte legi universale prezentate mai sus.

Sursa: Wikipedia.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…